végy hat szem a tenyeredben elférő krumplit, vagy három kétszer akkorát ,)
egy pohár tejfölt
egy kis fej hagymát pucolj meg és kockára, de kinek hogyan... vágd fel
lábasban olivaolajat forrósíts, de már az elején bele teheted a hagymát
amint sercegni kezd, önts hozzá egy kis vizet, hogy ellepje és dobj hozzá kettő szárított babérlevelet, teljes lángra vele
közpen a krumplik pucolódnak, kockázódnak ,))
amint csak éppen-hogy van víz a hagyma alatt, pótold fel megint, hogy ellepje, vedd le takarékra
és tégy hozzá egy fél füstölt-ízű maggi kockát
egy teáskanálnyi őrölt pirospaprikát
egy teáskanálnyi vegetát, vagy fél teáskanálnyi sót
egyszer rottyanjon
tedd hozzá a kockázott krumplit
öntsd fel vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje
keverd össze, hogy a lé mindenhol érje, teljes lángra vele
várd meg míg forrni kezd
aztán közepes lángon kb fél óra, néha megkeverve
közben a tejfölt tedd ki tálba- mélytányérba és keverd ki (habverővel) három csapott evőkanálnyi liszttel
a liszt lehet akár kukoricaliszt is, de akkor három kanál k-liszt és egy kanál sima, mert a k-liszt nagyon nyákos lenne magában ,))
vadászd ki a babérleveleket!!
a krumpli megfőtt, levenni kislángra és belekeverni a lisztes tejfölt, amihet előtte egy merőkanálnyi főzelék levet is hozzákutyultál
igen a habverővel, de óvatosan, mert nem kromlipüré főzeléket kívánunk enni ,))
és még kb öt perc néha fakanalas keverés után lezárni, a bőrösödés ellen rögtön lefedni ,)
a sült májkrém golyó kiváló hozzá, de pörkölt maradékkal is okés, sőt sült virslivel is ,))
jó étvágyat
hozzávalók:
hat szem közepes krumpli
egy pohát tejföl
kis fej hagyma
babérlevél
megjegyzés:
ha sűrű lenne a főzelék, vízzel higítsd, a lehülés után...
bóti alapanyagok felhasználása, alkalmanként másként ,))
2007. augusztus 24., péntek
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése