bóti alapanyagok felhasználása, alkalmanként másként ,))

2007. augusztus 24., péntek

krumplifőzelék

végy hat szem a tenyeredben elférő krumplit, vagy három kétszer akkorát ,)

egy pohár tejfölt

egy kis fej hagymát pucolj meg és kockára, de kinek hogyan... vágd fel

lábasban olivaolajat forrósíts, de már az elején bele teheted a hagymát

amint sercegni kezd, önts hozzá egy kis vizet, hogy ellepje és dobj hozzá kettő szárított babérlevelet, teljes lángra vele

közpen a krumplik pucolódnak, kockázódnak ,))

amint csak éppen-hogy van víz a hagyma alatt, pótold fel megint, hogy ellepje, vedd le takarékra

és tégy hozzá egy fél füstölt-ízű maggi kockát

egy teáskanálnyi őrölt pirospaprikát

egy teáskanálnyi vegetát, vagy fél teáskanálnyi sót

egyszer rottyanjon

tedd hozzá a kockázott krumplit

öntsd fel vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje

keverd össze, hogy a lé mindenhol érje, teljes lángra vele

várd meg míg forrni kezd

aztán közepes lángon kb fél óra, néha megkeverve

közben a tejfölt tedd ki tálba- mélytányérba és keverd ki (habverővel) három csapott evőkanálnyi liszttel

a liszt lehet akár kukoricaliszt is, de akkor három kanál k-liszt és egy kanál sima, mert a k-liszt nagyon nyákos lenne magában ,))

vadászd ki a babérleveleket!!

a krumpli megfőtt, levenni kislángra és belekeverni a lisztes tejfölt, amihet előtte egy merőkanálnyi főzelék levet is hozzákutyultál

igen a habverővel, de óvatosan, mert nem kromlipüré főzeléket kívánunk enni ,))

és még kb öt perc néha fakanalas keverés után lezárni, a bőrösödés ellen rögtön lefedni ,)

a sült májkrém golyó kiváló hozzá, de pörkölt maradékkal is okés, sőt sült virslivel is ,))

jó étvágyat

hozzávalók:
hat szem közepes krumpli
egy pohát tejföl
kis fej hagyma
babérlevél

megjegyzés:
ha sűrű lenne a főzelék, vízzel higítsd, a lehülés után...

Nincsenek megjegyzések: